Dan opštine Stanari

OBILJEŽEN DAN OPŠTINE STANARI

DSC00351 (Large)

Odbor za obilježavanje i proslavu 09. septembra- Dana opštine Stanari, u saradnji sa načelnikom opštine, Dušanom Panićem i narodom stanarskog kraja obilježio je prvi Dan opštine-09. septembar. U sklopu proslave Dana opštine Stanari održane su manifestacije različitog karaktera. Od 04-11. septembra, građani opštine Stanari imali su priliku da prisustvuju pjesničkim besjedama, polaganju vijenaca na spomen obilježja, pozorišnoj predstavi, kao i liturgijama u novoj crkvi u Stanarima i crkvi u Ostružnji Donjoj.

DSC00095 (Medium)

 

Dana 04.09.2015. godine (petak), sa početkom u 11:00 časova, održan je prijem kod Načelnika opštine, i to: prijem predstavnika poginiluh boraca, RVI i boračke organizacije; predstavnika privrede i poljoprivrede i predstavnika prosvjete i kulture. Na sastanku je raspravljano o problemima različitog karaktera, položaju boračke populacije u društvu, njihovom sadašnjem stanju i budućem unaprjeđivanju istog. Predstavnici privrede i poljoprivrede izložili su svoje najčešće probleme sa kojima se susreću. Kao gorući problem istaknut je problem preregistracije u opštinu Stanare.
Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva, episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Hrizostoma, u subotu 5. septembra 2015. godine, u Svetosavskom domu na Gojakovcu, u Cerovici, održano je književno veče.
Ova manifestacija je jedna u nizu sličnih dešavanja kojima se obilježava Dan opštine Stanari. Pokrovitelj ove manifestacije, Dušan Panić, načelnik opštine Stanari, pozdravljajući prisutne, rekao je da je zadovoljan saradnjom opštinskih organa i lokalne zajednice te istakao da će, pored dosadašnjih realizovanih projekata, nastojati realizovati i druge projekte u ovoj, ali i drugim mjesnim zajednicama.

1970525_518094575016098_5487549696746292908_n
U svojstvu domaćina manifestacije, protojerej-stavrofor Miroslav Živković, paroh cerovičke parohije, pozdravio je sve goste čestitajući Dan opštine Stanari. On je naglasio da je zemlja na kojoj se nalazimo sveta. Sveta je po tome jer je na njoj prolivena krv stradalnika i junaka, hajduk Gojka kao i svih drugih poginulih iz ovog sela. Sveta je i po tome jer se na njoj nalazi stari Petropavlovski hram – za nas dom molitve, za neprijatelje naše kamen spoticanja i tvrđava neosvojiva.
Gosti na ovoj nesvakidašnjoj manifestaciji bili su: Jovanka Stojčinović-Nikolić, predsjednica Udruženja književnika Republike Srpske i dr Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci.
U prepunoj sali svetosavskog doma mogli su se čuti najdivniji stihovi poznate pjesnikinje Jovanke Stojčinović-Nikolić iz Doboja, ali i savjeti ljudima u mladoj opštini Stanari o potrebi uzdizanja i očuvanja kulturne baštine. Jovanka je predstavila publici većinu svojih zbirki pjesama. Uz tihe zvuke gitare mladog umjetnika Dejana Gavranića, učenika četvrtog razreda Muzičke škole ,,Vlado Milošević“ iz Banje Luke, kao biseri su se nizali stihovi napajajući duše prisutnih.
Gospodin, dr Duško Pevulja, dobar poznavalac pisane riječi Jovanke Stojčinović-Nikolić, istakao je značaj pisane riječi za generacije koje dolaze, naglašavajući veličinu i snagu Jovankinih stihova.

11988536_518094428349446_1012427814906113838_n
Veliki doprinos u pripremi i realizaciji ove književne večeri dala je prof. Željka Damjanović iz Stanara, koja je kao koordinator opštine Stanari bila organizator ove manifestacije, ali i vodila cjelovečernji program.
Ovo je prvi kulturni događaj ovakve vrste koji se održao na Gojakovcu – bastionu Nemanjićke misli i ideje.
Nakon književne večeri prisutni gosti su imali priliku da posjete zavičajni muzej ,,Gojakovac“, koji se nalazi u sastavu Svetosavskog doma u Cerovici.
Već sljedećeg dana, u nedjelju, sa početkom u 11 časova, delegacije opštine Stanari su položile vijence na sve spomenike odbrambeno-oslobodilačkih ratova, u opštini Stanari i time odali počast stradalim vojnicima, ali i civilnim žrtvama proteklih ratova.

DSC00211 (Medium)

 

 

U 19 časova odigrala se pozorišna predstava „Zvezdara teatra“ iz Beograda. U predstavi su učestvovali poznati glumci, Tanja Bošković i Rade Marković. Atmosfera je bila i više nego prijatna, a za to su se pobrinuli glumci koji su izveli odličnu predstavu u prepunoj sali Skupštine opštine Stanari. Ovo je prvi događaj ovakve vrste koji se odigrao u opštini Stanari posljednjih godina.

 

 

 

 

U ponedjeljak, 07.09.2015. godine, sa početkom u 11 časova, održan je Okrugli sto, debata pozitivnog karaktera na temu: „Pravci razvoja opštine Stanari, privredni resursi, zapošljavanje-mogućnosti i nadležnosti lokalne zajednice u stvaranju privlačnog ambijenta za ostvarenje razvojnih ciljeva“. Osim TE , kao okosnice razvoja privrede, za investiranje u Stanarima zainteresovani su Slovenci i Austrijanci. Opština stvara preduslove da bi privukla i druge investitore.

DSC00260 (Medium)

 

U utorak, 08.09.2015. godine, sa početkom u 10:30 časova, održana je liturgija u novoj crkvu u Stanarima, kao i propovijed na temu: „Duhovna obnova-temelj razvoja“. Liturgiji su prisustvovali načelnik opštine, Dušan Panić, kao i ostali opštinski funkcioneri. Liturgiju je predvodio protojerej- stavrofor Stanislav Rađen, a osim njega prisutni su bili sveštenici ostalih parohija opštine Stanari.

DSC00289 (Medium)

Dana 09.09.2015.godine (srijeda), sa početkom u 11 časova održana je Svečana sjednica Skupštine opštine Stanari. Sjednici su prisustvovali predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ministri, poslanici NSRS, direktori javnih preduzeća, dobitnici nagrada i priznanja, mediji i drugi. Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Skupštine opštine Stanari, predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, uručena je Specijalna obnoviteljska povelja sa zlatnim vijencem, u rangu najvišeg opštinskog priznanja. Osim toga, uručena su priznanja načelniku opštine, Dušanu Paniću, poslaniku NSRS, Goranu Jeriniću, kao i drugim zaslužnim građanima koji su doprinijeli obnovi opštine Stanari.

DSC00358 (Medium)

Predsjednik Republike Srpske izrazio je svoje zadovoljstvo radom i dosadašnjim napretkom opštine Stanari te je istakao da je odluka da se Stanarima ponovo da status opštine bila ispravna. Mnogi projekti su u fazi izgradnje-pored Termoelektrane gradi se most na rijeci Ukrini, uređeni su trotoari, parkinzi, saobraćajna signalizacija. Načelnik opštine Dušan Panić je istakao da sve što se može dobiti u ostalim opštinama, može i u opštini Stanari. Počele su sa radom republičke institucije, a uoči godišnjice, centar Stanara dobio je novi izgled.