Sport

Mladi, baveći se različitim vrstama sportova, upotpunjuju svoje dnevne aktivnosti, vode zdrav život i time ujedno omogućuju pozitivan razvoj sredine u kojoj žive.

Najrasprostranjeniji sport na području opštine Stanari je fudbal. Opština Stanari ima svoj fudbalski klub, koji ima dugu istoriju i mnoge odigrane utakmice iza sebe.

logo-sd-rudar-sajt2.png

Fk „Rudar“ Stanari osnovan je 1957. godine, a kao glavni inicijator osnivanja Kluba, bila je Mjesna zajednica i Rudnik lignita „Stanari“. Kao jedan od najvećih uspjeha „Rudar“ je ostvario kada je bio u prvenstvu Republike Srpske. U sezoni 1996/1997. bio je prvak Regionalne lige Doboj i plasirao se u Drugu ligu Republike Srpske, gdje je, naredne sezone, osvojio peto mjesto.

Rudar je u sezoni 2000/2001. doživio svoj najveći uspjeh, kada je stigao na treće mjesto Druge lige Republike Srpske. Međutim, već naredne sezone doživio je pad i više se nikada nije uspiio vratiti na to mjesto.

Posljednjih nekoliko sezona, Rudar se takmičio u najnižoj ligi, a sezonu 2009/2010. završio je u četvrtoj ligi, gdje se i sada nalazi.

Na području Opštine, osim velikog, igra se i mali fudbal. Svake godine turniri u malom fudbalu okupljaju veliki broj učesnika i gledalaca koji dolaze da posmatraju utakmice. Sezona turnira u opštini Stanari počinje u junu, a završava se krajem avgusta. U tom vremenskom okviru, tradicionalni turniri su raspoređeni na skoro sva sela naše Opštine, i to: Radnja Donja (jun), Ljeb (jun), Cerovica (jul), Jelanjska (jun), Stanari (jul), Ostružnja Donja (avgust). Osim toga, tradicionalni turniri su se održavali i u Cvrtkovcima (maj, jun) i Osretku (jun).

 

12312170_10208363184186274_167162361_nKlub borilačkih sportova „Rudar“ Stanari

Klub borilačkih vještina “Rudar“ Stanari je samostalna nevladina, amatersko-profesionalna, stručna, demokratska i vanstranačka nezavisna omladinska organizacija, čiji su članovi udruženi radi treniranja, stručnog, amaterskog i profesionalnog rada za pravilan psiho-fizički razvoj omladine i narednih mladih pokoljenja.
klub ima za cilj unaprjeđenje i podizanje kvaliteta borilačkih vještina i sportova na području opštine Stanari, grada Doboja i Republike Srpske. Klub je osnovan 19.12.2013. godine.

Predsjednik Kluba je Dalibor Kovačević, potpredsjednik Velibor Nojić i sekretar Slaviša Maksimović, koji su ujedno i lica ovlaštena za predstavljanje i zastupanje.

Član Klubamože postati svako fizičko lice koje ima poslovnu sposobnost, odnosno pravno lice koje prihvati Statut i ostale opšte akte i potpiše Odluku o pristupanju u članstvo. Za lica bez poslovne sposobnosti (maloljetna lica), saglasnost za upis daje roditelj ili staratelj koji zajedno sa maloljetnim licem potpisuje pristupnicu.
Upis u sekcije Kluba se načelno vrši dva puta godišnje putem sredstava javnog informisanja, plaketiranja i dijeljenjem propagandnog materijala, koje je u skladu sa važećim zakonima Republike Srpske. Članovi KBS Stanari ostvaruju brojne zapažene rezultate na opštinskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

12714025_10208626072077130_1790981780_n

Karate klub „Sloga“ Doboj, sekcija Stanari

Karate kao sport omogućava pravilan fizički razvoj, pospješuje razvoj pozitivnih crta ličnosti, a pomaže i kod određenih deformiteta u razvoju. KARATE KLUB „SLOGA“, sekcija Stanari omogućuje da svoje vještine i znanje pokažete na sportskim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.
Karate klub „SLOGA“ Doboj, sekcija Stanari, osnovana je u novembru mjesecu 2015. godine. I ranije je naš klub održavao treninge na ovim prostorima, ali je to bilo zaustavljeno neko vrijeme. Sada ponovo Karate klub „Sloga“ ima sekciju u Stanarima, i to uspješnu sekciju mladih takmičara, što potvrđuju rezultati ostvareni na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Treninge vodi trener Jasna Milivojević, dugogodišnja članica kluba i višestruka prvakinja Republike Srpske u borbama pojedinačno i ekipno. Treninzi se održavaju u veoma dobrim uslovima za treniranje u zgradi opštine u Stanarima.
Karate takmičenje se dijeli u dvije odvojene sportske discipline, a to su KATA (borba sa zamišljenim protivnikom) i KUMITE (sportska borba). Karate takmičenje kod djece predstavlja priliku za druženjem, sticanjem samopouzdanja, kao i postepenog razvijanja takmičarskog karaktera.
Karate klub „SLOGA“ je jedan od najuspješnijih karate klubova u Republici Srpskoj, a i šire.

Osim fudbala, koji se igra dugi niz godina, na području opštine Stanari razvija se i drugi sport, koji je privukao omladinu ovog područja, a to je ragbi XIII.

546040_564272223606856_1937903049_n.jpg

Ragbi klub „Rudar“, formiran je 2013. godine. Te godine, od fudbalskog kluba dobili su na korištenje stadion i prateće objekte. Svojim zalaganjem, bez stalne finansijske podrške, takmičili su se u Prvoj ragbi ligi Republike Srpske, u 2013. godini, kada su osvojili drugo mjesto. Klub je, u sezoni 2014. zbog finansijskih problema, morao napustiti takmičenje u Prvoj ligi, te je sezonu završio prije vremena.

Klub danas okuplja mlade koji se rekreativno bave ovim sportom i povremeno igraju prijateljske utakmice sa prvoligašima Republike Srpske.