Javna rasprava

Načelnik opštine Stanari, Dušan Panić, očekuje da će biti postignut dogovor o spornom zemljištu sa mještanima, obuhvaćenim projektom regulacije rijeke Ostružnje i potoka Raškovac.

Panić je naveo da radove u okviru ovog projekta, čija je realizacija počela prije tri mjeseca, izvodi kompanija “EFT”, uz saglasnost nadležnog ministarstva, javnih preduzeća “Šume Republike Srpske” i “Vode Srpske”, te opštine Stanari.

Nakon radnog sastanka predstavnika opštine, EFT, Rudnika i Termoelektrane Stanari sa mještanima, Panić je rekao da ovaj projekat obuhvata 25 domaćinstava i da su tokom njegove realizacije naišli na imovinsko-pravne probleme u vezi sa zemljištem sa tri do četiri domaćinstva.

On kaže da je optimista da će se naći obostrano prihvatljiva rješenja, te dodao da je naredni sastanak u vezi sa spornim zemljištem zakazan za narednu sedmicu.

Mještanin, Danilo Bogdanović, ističe da nije protiv uređenja korita rijeke i potoka, ali da je nezadovoljan što se regulacionim planom izlazi iz postojećeg korita i ulazi u njegov posjed.

Bogdanović je naveo da je spreman za razgovor pod uslovom da se izvrše određene tehničke korekcije.

Mladen Bjelošević, iz mjesne zajednice Ljeb, koja nije obuhvaćena regulacionim planom, smatra da njegovom realizacijom rijeka Radnja ne bi mogla da prihvati količinu vode iz rijeke Ostružnje, pa bi domaćinstva bila ugrožena.

Bjelošević očekuje čišćenje korita rijeke Radnje ili uređenje novog.

Savjetnik za hidrotehniku kompanije “EFT” Svetomir Prokić pojasnio je da je riječ o regulaciji rijeke Ostružnje u dužini od 1.500 metara i njegove desne pritoke potoka Raškovac u dužini od oko 500 metara.

Projekat reguliše pitanje kontrola poplava u dijelu naselja Stanari između pruge i regionalnog puta.

On je istakao da je projekat regulacije, koji je izradilo preduzeće “Vode Srpske”, vrlo stručan i prilagođen prostoru i hidrološkim uslovima da bi bilo spriječeno dalje plavljenje.

Sastanku su prisustvovali i direktor EFT Rudnika i Termoelektrane Stanari Ivica Jakovljević, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Goran Jerinić, predsjednik Skupštine, Ostoja Stevanović.

IZVOR: SRNA