Ministar Bogdanić posjetio opštinu Stanari

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić, 06. novembra je, sa opštinskim rukovodstvom u Stanarima, održao sastanak o formiranju Radne grupe za organizovanje lokalnog Doma zdravlja i korektnog razdruživanja od matične ustanove Doma zdravlja Doboj.

Bogdanić je naveo da je opština pokazala spremnost da izdvoji inicijalna sredstva od oko 300.000 KM, najavivši da će se i Vlada Republike Srpske uključiti u ovaj projekat, kako bi građani sa ovog područja, već naredne godine, imali novu zgradu i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

On je rekao da će Radnu grupu sačinjavati predstavnik opštine Stanari, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja, dobojskog i Doma zdravlja Stanari u formiranju.

Bogdanić je istakao da je u prvom redu bitno sprovesti procedure i evidentiranje osigurnika, te razdruživanje sa matičinim Domom zdravlja u Doboju.

Bogdanić očekuje da će proces razdruživanja proteći korektno i da će se voditi računa da se Dom zdravlja u Doboju dodatno ne optereti.

Direktor Doma zdravlja Doboj,Radoslav Nikolić, istakao je da će razdruživanje ostaviti određene posljedice na ovu zdravstvenu ustanovu.

Nikolić je naveo da oko 6.400 osiguranika gravitira sa područja Stanara.

Direktor stanarskog Doma zdravlja u izgradnji, Darko Lukić, ukazao je na probleme prostornih kapaciteta, kadrova i opreme ove zdravstvene ustanove, koja je u prethodnom periodu bila na nivou Ambulante porodične medicine.

Lukić je istakao da neće biti pada kvaliteta zbrinjavanja u okviru primarne zdravstvene zaštite, već će se problemi u hodu rješavati, zajedno sa matičinim Domom zdravlja.

Načelnik opštine Stanari, Dušan Panić, podsjetio je da su na šestoj sjednici Skupštine opštine Stanari konstituisani organi Doma zdravlja, a da je danas ugovoren redoslijed poteza koji se moraju dovršiti do kraja ove godine.

Panić je istakao da do kraja godine treba evidentirati korisnike porodične medicine, koja počinje od ponedjeljaka, te da je opština u budžetu izdvojila sredstva za tehničke, organizacione i finansijske uslove rada.

Sastanku su prisustvovali i predstavnik Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, Boro Gužvić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Jerinić, zamjenik načelnika, Saša Djukić, predsjednik Skupštine, Ostoja Stevanović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić, nakon sastanka je posjetio i predstavnike uprave EFT RiTE Stanari.

IZVOR: SRNA