ODRŽANA 4. REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE STANARI

Danas je, u sali SO Stanari, održana 4. redovna sjednica Skupštine opštine Stanari, sa početkom u 10 časova. U sklopu Dnevnog reda, odbornici su razmatrali o 19 tačaka, i to:

 1. Izvod iz Zapisnika sa 03. redovne sjednice Skupštine,
 2. Nacrt Statuta opštine Stanari,
 3. Prijedlog Odluke o mjesnim zajednicama na području opštine Stanari,
 4. Prijedlog Odluke o zboru građana,
 5. Prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica,
 6. Prijedlog Odluke o izradi Strategije razvoja opštine Stanari, za period 2018-2028. god,
 7. Prijedlog Odluke o izradi Akcionog plana opštine Stanari za 2017. godinu,
 8. Prijedlog Odluke o uslovima držanja domaćih životinja,
 9. Prijedlog Odluke o osnivanju Agencije za razvoj opštine Stanari,
 10. Izvještaj o dodjeli subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje u 2016. godini,
 11. Prijedlog Odluke o izmjenama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima,
 12. Prijedlog Plana održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih i nekategorisanih puteva za 2017. godinu,
 13. Prijedlog Plana utroška sredstava po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2017. godini,
 14. Izvještaj o realizaciji Programa podsticaja poljoprivredne proizvodnje za 2016. godinu,
 15. Prijedlog Programa podsticaja poljoprivredne proizvodnje za 2017. godinu,
 16. Izvještaj o radu JKP „Ekosfera“ Stanari za 2016. godinu,
 17. Izvještaj o radu JU Centar za kulturu opštine Stanari za 2016. godinu,
 18. Izvještaj o radu JU Sportsko-turistička organizacija opštine Stanari za 2016. godinu.
 19. Razno:
 • Razmatranje inicijative SP Stanari o uslovima i mogućnostima formiranja JU Centar za socijalni rad Stanari.

Odbornici su usvojili Nacrt Statuta opštine Stanari, koji je usklađen sa odredbama novog Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske i uputili ga u javnu raspravu.

Na području opštine Stanari, formirano je 14 mjesnih zajednica, a termin sprovođenja izbora za članove savjeta mjesnih zajednica, raspisaće Opštinska izborna komisija u narednom periodu.

Za realizaciju Plana održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih i nekategorisanih puteva, novčana sredstva, koja su, za tu namjenu, planirana u budžetu za 2017. godinu, će se izdvojiti za asfaltiranje puteva, održavanje makadamskih puteva, saniranje udarnih rupa na asfaltiranim putevima, te za zimsku službu.

Skupština opštine Stanari usvojila je danas Program podsticaja poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu, kao i Odluku o izmjeni Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Odbornici su usvojili Odluku o Strategiji razvoja opštine Stanari za period 2018-2028, te Odluku o izradi Akcionog plana opštine Stanari za 2017. godinu, na osnovu kojih će se moći pristupiti međunarodnim donatorskim fondovima.

Usvojena je i Odluka o uslovima držanja domaćih životinja na području opštine Stanari. Tom Odlukom definisana je i zona zabrane držanja domaćih životinja na prostoru užeg centra Stanara.

Osnovana je  Agencija za razvoj opštine Stanari koja je neprofitna organizacija, a sredstva za rad obezbjeđuje osnivač u budžetu.

Na današnjoj sjednici, usvojen je Izvještaj o dodjeli subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje u 2016. godini, Izvještaj o realizaciji Programa podsticaja poljoprivredne proizvodnje za 2016. godinu, Izvještaj o radu JKP „Ekosfera“ Stanari, Izvještaj o radu JU Centar za kulturu opštine Stanari i Izvještaj o radu JU Sportsko-turistička organizacija opštine Stanari.

Skupština je, takođe, na inicijativu Socijalističke partije Stanari, usvojila zaključak, kojim se obavezuje načelnik opštine, odnosno nadležni resorni organ Opštinske uprave opštine Stanari, da, za narednu sjednicu Skupštine opštine Stanari, pripremi informaciju o opravdanosti osnivanja JU Centar za socijalni rad opštine Stanari.

STANARI, 24. MARTA /SRNA/ - Skupština opštine Stanari usvojila je danas program podsticaja poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu u iznosu od 200.000 KM.