Održana svečana akademija “ Republici Srpskoj za rođendan“

Povodom 24. rođendana Republike Srpske, Republički Pedagoški zavod tradicionalno je obilježio, manifestacijom, u koju su bili uključeni učenici osnovnih i srednjih škola. Raspisan je Konkurs za izbor najboljih učeničkih literarnih i likovnih radova, na temu „Republici Srpskoj za rođendan“ i na taj način je omogućeno da učenici, kroz svoje stvaralaštvo, čestitaju rođendan Republici Srpskoj.

Ove godine domaćin svečanosti „Republici Srpskoj za rođendan“ je opština Stanari. Tim povodom je danas, u sali Skupštine opštine Stanari, otvorena izložba učeničkih likovnih radova, koja predstavlja izbor najuspješnijih radova, izvedenih različitim teknikama. U toku Akademije, dodijeljene su nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za literarno i likovno stvaralaštvo. Ukupno je pristiglo 2350 likovnih radova iz 121 osnovne i srednje škole i 217 literarnih radova iz 53 osnovne i 10 srednjih škola.

Učenici osnovnih škola „Desanka Maksimović“ Stanari, „Đura Jakšić“ Podnovlje i „Sveti Sava“ Doboj su, prigodnim kulturno-umjetničkim programom, u ime svojih vršnjaka, pjesmom i igrm, na najljepši način čestitali rođendan Republici.

Direktor Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović naglasio je da se organizovanjem akademije šalje poruka da je Dan Republike Srpske 9. Januar, bez obzira na sve pritiske i odluke onih koji hoće da spriječe proslavu.

On je istakao da posebnu ulogu u afirmaciji Srpske imaju oni koji rade u prosvjeti i kulturi.

„To nam neće biti teško ako dosljedno afirmišemo nadležnosti Srpske u oblasti obrazovanja, u školama primijenimo nastavne planove i programe koji su odabrani od resornog ministarstva, koristimo udžbenike koji su izdati u Srpskoj, čuvamo srpski jezik i ćirilicu“, rekao je Damjanović.

Damjanović je poručio da će se Republika Srpska najbolje očuvati ako svako na svom radnom mjestu radi časno i pošteno, u interesu Srpske i afirmiše je na svakom mjestu.

Na današnjoj Akademiji uručene su nagrade i pohvale za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola, koji su pristigli na konkurs „Republici Srpskoj za rođendan“. Nagrade su dodijeljene za po tri najbolja literarna i po tri likovna rada u konkurencijama osnovnih i srednjih škola.

Viktorija Kezija, učenica osmog razreda Osnovne škole OŠ „Branko Radičević“ iz Bratunca, osvojila je prvu nagradu za najbolji literarni rad, a Tanja Grubač, učenica sedmog razreda OŠ „Petar Kočić“ iz Imljana, opština Kneževo, za najbolji likovni rad.

U okviru istoimenog konkursa za srednje škole, Srđan Kovačević, učenik trećeg razreda Medicinske škole „Banjaluka“ osvojio je prvu nagradu za najbolji literarni rad, a Tamara Živković, učenica trećeg razreda Gimnazije „Prnjavor“ za najbolji likovni rad.

Za najbolju mapu nagrađena je Osnovna škola „Desanka Maksimović“ iz Dragočaja kod Banjaluke.

Akademiji je prisustvovao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, izaslanik predsjednika Srpske, poslaik u NSRS, Goran Jerinić, predstavnici OEBS-a, predstavnici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i druge ličnosti iz politike i ekonomije.

Direktor Pedagoškog zavoda je prije svečane akademije otvorio izložbu učeničkih likovnih radova.

Akademija povodom Dana Republike Srpske održana je u sali Skupštine opštine Stanari. Opština Stanari pokazala se kao odličan domaćin ove manifestacije. Načelnik opštine, Dušan Panić, naveo je da ga raduje činjenica da je svečana akademija propraćena ovolikim brojem ljudi te naveo da se treba raditi što više na obrazovanju i usavršavanju mladih, jer na mladima svijet ostaje. Pored načelnika opštine, svečanoj akademiji prisustvovali su zamjenik načelnika, predsjednik Skupštine opštine Stanari, odbornici i drugi.