OPŠTINA STANARI DODIJELILA PODSTICAJNA SREDSTVA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

 

Dana 26.12.2015. godine, održan je sastanak načelnika opštine, Dušana Panića sa poljoprivrednim proizvođačima, koji su ostvarili pravo na poljoprivredni podsticaj, u sali Skupštine opštine Stanari, sa početkom u 10 časova.

Uvodne riječi dala je Ljubinka Jerinić, ispred Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i lokalni ekonomski razvoj, koje je radilo Pravilnik o poljoprivrednim podsticajima, navodeći da je iz Budžeta izdvojeno oko 105 000 KM za pomoć poljoprivrednicima, te da je pristiglo oko 200 zahtjeva za poljoprivredni podsticaj.

Načelnik opštine, iskazao je svoje zadovoljstvo, prvenstveno time što je ovo prvi put da proizvođači opštine Stanari imaju priliku da dobiju podsticajna sredstva za svoj trud. Navodi da se, u Budžetu, vodilo računa o poljoprivrednicima i da novac iz Budžeta, namijenjen za poljoprivrednike, treba da stigne do svakog proizvođača. U Pravilniku su jasno definisani kriterijumi, koji su neophodni da bi se ostvario poljoprivredni podsticaj, objavljen je Javni poziv te je Komisija izašla na teren i uradila Zapisnik, da bi oni, koji ispunjavaju sve kriterijume, mogli da dobiju podsticajna sredstva. Načelnik opštine navodi da su ovo skromna sredstva, obzirom na Budžet, ali da će sljedeće godine ta sredstva biti uvećana trostruko.

Predsjednik poljoprivrednog udruženja „Poljoprivrednik“ Stanari, Mihajlo Gavrić, zahvalio se opštini Stanari i načelniku opštine za značajnu pomoć koju je ovo Udruženje dobilo i pozvao sve zainteresovane poljoprivredike da se registruju u Udruženje, dajući neke osnovne napomene što se tiči prednosti članstva u Udruženju. Navodi da je registrovano preko 110 poljoprivrednih proizvođača te da je ugovoreno nekoliko poslova i savjetovanja sa raznim udruženjima, koja se bave sličnim djelatnostima.

Pristiglo je oko 200 zahtjeva za poljoprivrednu proizvodnju, iz svih mjesnih zajednica opštine Stanari. Osim ovih podsticaja, načelnik opštine Stanari, potpisao je Ugovor o zasnivanju poljoprivredne proizvodnje sa 11 poljoprivrednih proizvođača. Ugovorom su definisana prava i obaveze davaoca i korisnika podsticaja.

Osim toga, načelnik opštine je pozvao sve poljoprivredne proizvođače da, u usmenoj ili pismenoj formi daju svoje prijedloge, sugestije ili kritike, da bi se rad što više poboljšao. Poljoprivrednici opštine Stanari zahvalili su načelniku opštine, navodeći da su sredstva značajna i da će ih iskoristiti na koristan način. Na kraju svog obraćanja, načelnik opštine zahvalio se svim prisutnim i čestitao novogodišnje i božićne praznike.