OPŠTINA STANARI POSTALA DIO PROTIVGRADNE ZAŠTITE REPUBLIKE SRPSKE

U Stanarima je obilježen završetak radova na instaliranju sistema protivgradne zaštite, te, nakon što je Komisija za tehnički prijem protivgradnih stanica izvršila kontrolu provedenih aktivnosti i tehničkih opremljenosti tri protivgradne stanice, danas je izvršeno testiranje jedne od protivgradnih stanica, u naseljenom mjestu Stanari.

Testiranju navedene stanice, prisustvovali su v.d. direktor JP „Protivgradna preventiva Republike Srpske“, a.d. Gradiška, Tihomir Dejanović, te, ispred Opštinske uprave opštine Stanari,  načelnik opštine, Dušan Panić, zamjenik načelnika, Denis Stevanović i v.d. načelnik Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i LER, Zoran Škorić.

Osnivanjem opštine Stanari stekli su se uslovi za uključivanje naše opštine u integrisani sistem protivgradne zaštite Republike Srpske. Prvi korak je bio potpisivanje ugovora u uvođenju protivgradne zaštite na području opštine Stanari, što je učinjeno polovinom februara ove godine.

Nakon dva mjeseca, provedene su sve neophodne aktivnosti, kako bi protivgradna zaštita bila u potpunosti osposobljena za rad. Instalirane su tri protivgradne stanice sa svom neophodnom opremom u naseljenim mjestima Cvrtkovci, Stanari i Cerovica, što je, prema elaboratu, sačinjenom od strane stručne službe JP „Protivgradna preventiva RS“, dovoljno za kvalitetnu zaštitu poljoprivrednih usjeva i materijalnih dobara. Takođe, izvršena je obuka strijelaca za rukovanje lansirnim uređajem i obezbijeđeni su uslovi za uključenje radio-veze sa tri protivgradne stanice na sistem radio-veze protivgradne zaštite.