Osvećenje Svetosavskog doma na Gojakovcu i promocija knjige „Cerovica i Vitkovci kroz vrijeme“

_DSC5643U nedjelju, 27. decembra t.g. na praznik Materice, izvršeno je osvećenje generalno obnovljenog Svetosavskog doma na Gojakovcu u Cerovici.

Osvećenje je, po blagoslovu Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Hrizostoma, izvršio Arhijerejski namjesnik teslićki protojerej-stavrofor Miladin Vuković uz sasluženje protojereja-stavrofora Nedeljka Anđelića, jereja Željka Anđelića i đakona Mladena Kovačevića.
Vjernom narodu, koji se u velikom broju okupio da prisustvuje ovom svečanom činu, obratio se protojerej-stavrofor Miladin Vuković. On je u ime nadležnog Episkopa pozdravio prisutne i napomenuo značaj ove aktivnosti kojom potomci obnavljaju i unapređuju ono što su preci sagradili.

Nakon molitvenog čina uslijedila je promocija monografije „Cerovica i Vitkovci kroz vrijeme“ koju je kao rezultat svog dugogodišnjeg parohijskog službovanja u parohiji cerovičkoj napisao protojerej-stavrofor Miroslav Živković. O knjizi su govorili i istu prisutnima preporučili Arhijerejski namjesnik teslićki protojerej-stavrofor  Miladin Vuković, gospodin Slobodan Nagradić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, gospodin Radovan Pilipović, direktor patrijaršijskog arhiva SPC, gospodin Slavoljub Lukić, republički inspektor za vjeronauku i autor knjige protojerej-stavrofor Miroslav Živković. Osim mnoštva naroda, Cerovice, Vitkovaca i Stanara, promociji monografije prisustvovali su i zvaničnici u institucijama Republike Srpske: ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS gospodin Zlatan Klokić kao i narodni poslanik u NSRS gospodin Goran Jerinić.

_DSC5651Promociju monografije su glasom i muzikom propratili: Etno grupa ,,Krin“ iz Cerovice, Tamara Živković iz Zavidovića svirajući na klavijaturama staru srpsku muziku kao i učenik četvrtog razreda pravoslavne Bogoslovije Nikolaj Vuković i đakon Mladen Kovaćević iz Teslića, koji su gromkim glasovima pjevali stihove ruske pjesme.
Program promocije monografije vodila je profesor Željka Damjanović iz Stanara.
Ovim događajem Parohija cerovička sa svojim selima Cerovica i Vitkovci potvrdila je da je dorasla onom dometu koji su ostvarili raniji naraštaji ove parohije, izgradivši ovaj Svetosavski dom kao prvu školu na Gojakovcu, davne 1897. godine. Objavom pomenute monografije Parohija cerovička je obnovila kulturu sjećanja i ukupno nasljeđe ove parohijske zajednice preporučila novim naraštajima u Srpskoj Usori.

IZVOR: EPARHIJA ZVORNIČKO-TUZLANSKA