OTVORENA IZLOŽBA „RUSIJA-KORIJENI PRAVOSLAVLJA“

U sali Centra za kulturu opštine Stanari sinoć je svečano otvorena izložba „Rusija-korijeni pravoslavlja“. Izložbu čine eksponati na kojima su prikazane najstarije pravoslavne ikone, krstovi, stari zapisi, rukopisi i sl.

Izložbu je organizovala JU Centar za kulturu opštine Stanari, u saradnji sa Ambasadom Rusije u BiH i Udruženjem „Srpsko-ruski most“.

Izložbu je otvorio drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH, gospodin Vasilij Dunlev, koji je naveo da ruski i srpski narod objedinjuje pravoslavlje, te da imaju slične kulture. Takođe, naglasio je da duhovna veza između ruskog i srpskog naroda treba da bude u prvom planu.

Načelnik opštine Stanari, gospodin Dušan Panić, izrazio je svoje zadovoljstvo ovom manifestacijom  naglašavajući da je ovo samo početak i da će u narednom periodu biti razgovora i o privrednoj saradnji.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gospodin Goran Jerinić naveo je da je cilj manifestacije uspostavljanje kulturne i duhovne saradnje opštine Stanari kao najmlađe lokalne zajednice u RS, sa Rusijom.

Direktor Centra za kulturu, gospodin Slađan Bogdanović,  izrazio je zadovoljstvo što je u ulozi domaćina ove značajne manifestacije, u okviru koje će građani Stanara biti u prilici da upoznaju dio ruske kulture. Takođe, zahvalio se Ambasadi Ruske Federacije za ukazano povjerenje i izrazio nadu za nastavak kulturne saradnje, u narednom periodu.

Predstavnik Udruženja „Srpsko-ruski most“, gospodin Branko Savanović, izjavio je da je izložba već bila predstavljena u Gradišci, Srpcu, Modriči, Petrovu i drugim lokalnim zajednicama u RS.

Građanima opštine Stanari, svojim plesnim tačkama se predstavio i Plesni klub „Ritam“ iz Sprca.

U okviru ove manifestacije, otvoreni su i „Dani ruskog filma“, koji će trajati do 30.06.2017. godine, a sama izložba biće otvorena do 10.07.2017. godine.