Omladina

Omladinu čine lica od 16 do 30 godina starosti.

Briga o omladini predstavlja opšti interes za Republiku Srpsku.

 Na području opštine Stanari postoje sljedeće omladinske organizacije:

  • Svetosavska omladinska zajednica Stanari,
  • Svetosavska omladinska zajednica Cerovica,
  • SNOP (Stanarski omladinski pokret),
  • Zavičajni klub „Mladost“ Brestovo.

Svetosavska omladinska zajednica je zvanična institucija Srpske pravoslavne crkve za rad sa djecom i omladinom. Naziv je mnogih pojedinačnih udruženja građana, koja se osnivaju i djeluju pri pojedinim eparhijama Srpske pravoslavne crkve. Cilj svetosavskih omladinskih zajednica je da savremenim metodama približe Srpsku pravoslavnu crkvu mladim ljudima kroz mnoge obrazovne projekte, organizacije seminara i pokloničkih putovanja, organizacije vjerskih, kulturnih i sportskih manifestacija, humanitarnih akcija, i slično. SOZ su vanpolitička i dobrovoljna udruženja mladih pravoslavnih hrišćana.

11182259_1382997435363048_920665180933999244_nSvetosavska omladinska zajednica Stanari osnovana je 02.12.2012. godine na inicijativu sveštenika stanarske parohije, protojereja-stavrofora Stanislava Rađen. Za prvog predsjednika izabran je Dalibor Šušković. SOZ Stanari, pored Stanara, obuhvata još i Raškovce, Ostružnju Gornju i Ostružnju Donju.

 SOZ Stanari je do sada, uz pomoć sveštenika i Crkvenog odbora, uspješno organizovao 3 Tucijade. Pobjednik prve Tucijade koja je organizovana na području opštine Stanari je  Boško Baćić. Osim takmičenja, vrši se izbor  najljepše obojenog i najtvrđeg jajeta pa je prve godine, najljepše obojeno jaje imala Nikolina Gavrić

SOZ Stanari je učestvovao u više humanitarnih akcija, a njihova humanost je naročito došla do izražaja u prošlogodišnjim majskim poplavama. Članovi SOZ aktivno učestvuju u pripremi i proslavi slave crkve u Stanarima.

Članstvo broji oko 70 članova.

zavičajni klub mladost

Zavičajni klub „Mladost“ Brestovo  je dobrovoljna, samostalna, nevladina, neprofitna, nepolitička i nestranačka organizacija, koja okuplja mještane koji su rođeni, ili po bilo kojem osnovu nose porijeklo, ili na drugi način imaju vezu sa Brestovom. Sjedište udruženja nalazi se u Brestovu. Ciljevi i zadaci Zavičajnog kluba okupljanje i povezivanje mještana koji su porijeklom, rođeni ili po bilo kojem osnovu nose porijeklo ili na drugi način imaju vezu sa Brestovom i zavičajnim klubom ,,Mladost“ Brestovo, a trenutno žive na području Brestova, Bosne i Hercegovine ili u inostranstvu, u cilju raznih oblika informisanja, druženja i saradnje, te očuvanja i njegovanja istorijske i kulturne baštine našeg zavičaja; organizacija i uređenje seoskog područja (vaspitno-obrazovnih i društvenih ustanova, sportskih objekata, vjerskih obejekata, grobalja, spomenika, i sl.); sakupljanje, izrada i čuvanje rukotvorina i tradicionalnih proizvoda našeg kraja; promovisanje kulturnih, sportskih, vjerskih i drugih obilježja vezanih za naš zavičaj. Osim toga Zavičajni klub se bavi organizacijom zabavnih, kulturnih, sportskih, informativnih, takmičarskih i revijalnih aktivnosti. Predsjednik Skupštine Zavičajnog kluba „Mladost“ Brestovo je dr Miodrag Marjanović.

 

 

SNOP Stanari je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija.
Dugoročni cilj organizacije je da omogući mladima da dostignu svoje potencijale, razviju svoja znanja, vještine i sposobnost i da se kao aktivni građani uključe u razvoj društva i poboljšanje kvaliteta života na principima poštovanja ljudskih prava i osnova demokratije.. Kao organizacija bave se pitanjima omladinske politike, podsticanjem i razvijanjem omladinskih inicijativa, podsticanjem i usmjeravanjem omladinske participacije u lokalnoj zajednici, afirmacijom zdravih stilova života mladih kao i očuvanju prirode, duhovnog naslijeđa i širenja ekološke svijesti.