POTPISANI UGOVORI SA KORISNICIMA ĐAČKIH STIPENDIJA I DOBITNICIMA SREDSTAVA, PREMA PROGRAMU ZA ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE

Dana 17.09.2016. godine, u sali Skupštine opštine Stanari, potpisani su ugovori sa korisnicima đačkih stipendija i dobitnicima sredstava, prema Pravilniku za zapošljavanje i samozapošljavanje. Potpisivanje ugovora sa korisnicima đačkih stipendija počelo je u 10 časova, a sa dobitnicima sredstava prema Porgramu za zapošljavanje i samozapošljavanje u 13 časova.

Opština Stanari, u narednom periodu, stipendiraće oko 474 studenata i učenika. Od tog broja, stipendije će koristiti 79 studenata, 249 srednjoškolaca i 146 osnovaca, za šta je, iz budžeta opštine Stanari, obezbijeđeno oko 340.000 KM. Tom prilikom, načelnik opštine, Dušan Panić, konstatovao je da su Stanari jedna od rijetkih opština koja daje stipendije svim svojim učenicima i studentima, na mjesečnom nivou. Osim toga, raspon mjesečnih stipendija za studente kreće se od 80 do 200 KM, u zavisnosti od prosjeka, dok se mjesečne stipendije za srednjoškolce kreću u visini mjesečne karte, odnosno troškova smještaja u đačkom domu.

Roditelji djece, koji su danas prisustvovali potpisivanju ugovora o stipendiranju, zadovoljni su izdvojenim novčanim  sredstvima, navodeći da će im ista dobro doći.

Potpisivanje ugovora sa dobitnicima sredstava, prema Pravilniku za zapošljavanje i samozapošljavanje, počelo je u 13 časova. Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima, utvrđuju se: namjena, uslovi i način ostvarivanja prava na subvencije, vrsta i visina subvencije, postupak odobravanja, način provođenja nadzora namjenskog korišćenja, kao i potrebna dokumentacija. Dodjela ovih subvencija ima za cilj da podstakne zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima. Subvencije su namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika i pojedincima u svrhu samozapošljavanja, uz sufinansiranje dijela troškova radnog mjesta.

Potpisivanju ugovora, ispred Opštinske uprave opštine Stanari, pored načelnika opštine prisustvovali su načelnik Odjeljenja za opštu upravu, Radojica Ćelić, načelnik Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i LER, Nedeljko Đekić, kao i predsjednik Skupštine opštine Stanari, Ostoja Stevanović.