PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM „DAH ŽIVOTA“

U organizaciji SKPD „Lazarica“ Stanari i opštine Stanari, sinoć je, u sali Skupštine opštine, prikazan dokumentarni film „Dah života“  Snježane Brezo, sa početkom u 20:00 časova, koji govori o stradanju 12 beba zvjezdica, ratne 1992. godine. Zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti prebačen u banjalučki Klinički centar, zbog vazdušne i kopnene blokade Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koji je zabranio letove nad teritorijom Bosne i Hercegovine,  borbu za život je izgubilo 12 beba, koje su se u tom periodu nalazile u inkubatoru.

Film je koncipiran kao priča o trinaestoj bebi, Marku Medakoviću, koji je preživio u inkubatoru, ali je ostao doživotni invalid koji zavisi 24 sata od njege svoje majke, Snježane. Naime, Marko ne može da govori, da se kreće, čak ni da jede samostalno. Osim Snježane Medaković, u filmu se prikazuju i svjedočanstva  majki, čije bebe nisu preživjele te dane, te svjedočanstva novinara, pilota, generala, vojnika i ljekara, koji su bili direktni ili indirektni učesnici. Snježana Brezo navodi da nije uspjela da stupi u kontakt sa svim majkama, jer više ne žive na ovim prostorima.

Film je nastao kao diplomski rad režiserke Snježane Brezo i njenog kolege Danijela Pavlovića, koji je direktor fotografije na filmu, a ideja da se snimi film nastala je kada je Snježana upoznala Marka Medakovića. Snimanje filma je trajalo dvije godine, koliko i istraživanje i prikupljanje potrebne dokumentacije. Režiserka,  kako navodi,  željela je da zabilježi ovaj nemili događaj, u kome su stradali oni koji su bili nedužni, bebe, koje su izgubile svoje osnovno dječije pravo-pravo na život.

Osnovna poruka filma je misao patrijarha Pavla: „Nismo birali ni zemlju gde ćemo se roditi, ni narod u kome ćemo se roditi, ni vreme u kojem ćemo se roditi, ali biramo jedno – da li ćemo biti ljudi ili neljudi.“

Projekciji filma, pored mnogobrojnih posjetilaca, prisustvovali su načelnik opštine Stanari, Dušan Panić, poslanik u NSRS, Goran Jerinić, predsjednik Skupštine opštine, Ostoja Stevanović, predstavnici Opštinske uprave opštine Stanari, protjerej-stavrofor, Miroslav Živković, direktor kompanije EFT Rudnik i Termoelektrana Sranari, Ivica Jakovljević, predstavnici kulturnog i javnog života, kao i majka jedne od preminulih beba, gospođa Dragoslava Marić, iz Osinje.