PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA „DAH ŽIVOTA“

SKPD „Lazarica“ Stanari i opština Stanari, organizuju projekciju dokumentarnog filma „Dah života“ Snježane Brezo, u produkciji televizije RTRS. Film „Dah života“ je najnagrađivaniji dokumentarni film u Bosni i Hercegovini.

Film “Dah života” inspirisan je stradanjem banjalučkih beba na početku građanskog rata u Bosni i Hercegovini, 1992. godine. Zbog kopnene i vazdušne blokade, bolnici u Banjaluci ponestalo je kiseonika, od životne važnosti za novorođenčad, u prvim minutama života. Avion, natovaren bocama kiseonika, danima je stajao na aerodromu u Beogradu i čekao dozvolu Ujedinjenih nacija za polijetanje . Junak filma je dječak, Marko Medaković, jedini preživjeli akter ove drame, koja je odvela u smrt dvanaest beba, različitih nacija. Marko je preživio, ali ne može da hoda, ni da govori, što je trajna posljedica nedostatka kiseonika u prvim trenucima života. Njegova majka Snežana, priča o životu svog sina i događajima koji su obilježili njegov dolazak na svijet.Osim Snežane, svjedoče i majke umrlih beba, medicinsko osoblje Bolnice u Banjaluci, piloti, generali… Bivši Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Butros Butros Gali, takođe, iznosi sjećanja o tom događaju. Mi, koji smo imali više sreće, pričamo ovu priču, u Markovo ime, kao opomenu i poruku da djeca nisu kriva za zablude velikih i da ne smiju biti žrtve politike.

Projekcija dokumentarnog filma će se održati 3. maja (utorak) 2016. godine, u sali Skupštine opštine Stanari, sa početkom u 20:00 časova.

ULAZ SLOBODAN!

 

 

13052542_10209458715851784_1482206546_o